Pomoc


0 Komentarzy | Ostatnia aktualizacja: Marzec 6, 2012

  • Jak się zarejestrować?

    1. Rejestracja

    Wystarczy wejść na stronę rejestracji użytkownika i podać swoje imię i e-mail.

    2. Odbiór e-maila

    Po rejestracji otrzymasz e-maila z tymczasowym hasłem i linkiem do logowania.

    3. Zalogowanie się

    Teraz wystarczy zalogować się na stronie panelu logowania i zaktualizować swoje dane i ewentualnie zmienić hasło.

  • Jak zaktualizować profil?

    1. Dodawanie zdjęcia

    Przygotuj swoje zdjęcie najlepiej o wymiarach 266 pikseli szerokości i 226 pikseli szerokości w formacie jpg, gif lub png. Wejdź na stronę  panelu logowania i zaloguj się. Aby dodać zdjęcie wybierz „Media” po lewej stronie i kliknij przycisk „Dodaj nowe„. Wstaw media Następnie przeciągnij swoje zdjęcie na oznaczone pole lub kliknij „Wybierz pliki” i dodaj plik z komputera: Wybierz plik Po dodaniu zdjęcia wejdź ponownie w „Media” i odnajdź swoje zdjęcie. Po najechaniu na nie myszką pokaże się obok zdjęcia opcja „Edytuj” – kliknij na nią aby zobaczyć właściwości pliku: Edycja dodanego zdjęcia Na stronie edycji po prawej stronie w boksie „Zapisz” zaznacz i skopiuj cały link URL do dodanego pliku. Kopiowanie linka URL do zdjęcia Teraz wybierz po lewej stronie „Profil„, przewiń stronę niżej, wklej w pole „URL do Zdjęcia” skopiowany wcześniej link i zapisz klikając na dole „Zaktualizuj profil„. Wklej skopiowany link

    2. Dodawanie opisu

    Wybierz po lewej stronie „Profil„, przewiń stronę niżej i w pole „Biografia” wpisz dodatkowe informacje o sobie, które będą widoczne na stronie obok Twojego zdjęcia. Możesz też tu napisać kilka słów o sobie, co lubisz gotować oraz ewentualnie dodać link do swojej strony lub bloga którego prowadzisz wykorzystując kod HTML np: <a href=”http://twoja strona.pl”>nazwa strony</a>. Nie dodawaj linka do strony komercyjnej, bo zostanie on przez nas usunięty! Następnie zapisz dane klikając na dole „Zaktualizuj profil„. Dodawanie opisu - Biografia

    3. Dodanie dodatkowych danych

    Wybierz po lewej stronie „Profil” i uzupełnij pozostałe dane o sobie uzupełniając pozostałe pola na tej stronie. Następnie zapisz dane klikając na dole „Zaktualizuj profil„.

    4. Zmiana hasła

    Na stronie „Profil” na samym dole możesz również zmienić swoje aktualne hasło. Następnie zapisz dane klikając na dole „Zaktualizuj profil„. Zmiana hasła

  • Jak dodawać przepisy?

    Zachęcamy wszystkich fanów Thermomixa do umieszczania własnych przepisów na stronie: dodaj przepis. Poniżej wyjaśniamy kwestie związane z prawem autorskim i radzimy, jak dodać przepis, by przykuwał uwagę i zachęcał do lektury.

    1. Prawo autorskie

    Przepisy kulinarne jako takie nie są objęte prawem autorskim. Nie podlega mu lista składników, pomysł, sposób czy metoda przygotowania dania. Prawo autorskie zostanie jednak naruszone w sytuacji, gdy przepis został skopiowany „słowo w słowo”. Jeśli więc pomysł na dodany przez Ciebie przepis pochodzi z innego źródła, zawiera takie same składniki i metodę przygotowania jak pierwowzór, ale Twoja receptura została opisana innymi słowami, to przepis jest Twój i publikując go, nie naruszasz zatem prawa autorskiego. Jeśli chcesz, by Twoje przepisy sprawiały frajdę innym użytkownikom Thermomixa, a komentarze innych użytkowników napełniały Cię uzasadnioną satysfakcją, dbaj o jakość i czytelność wpisów. Pisz prosto, zrozumiale i wyczerpująco – tak aby inni mogli bez trudu powtórzyć instrukcje zawarte w przepisie. Posługuj się poprawną polszczyzną. Błędy w dodawanych przepisach będą poprawiane przez nas (w granicach rozsądku!), ale by uszanować naszą pracę, a przede wszystkim zaskarbić sobie sympatię innych użytkowników serwisu, zadbaj o higienę języka. Poniżej kilka wskazówek dotyczących właściwego dodawania przepisów.

    2. Tytuł przepisu

    Dopilnuj, by tytuł łączył się z treścią przepisu i jasno informował o jego zawartości. Zacznij z wielkiej litery, potem używaj małych. Nie pisz wersalikami! Nic tak nie denerwuje internautów, jak nadużywanie funkcji Caps Lock. Tytuł powinien zawierać wyłącznie nazwę przepisu, bez dodatkowych ozdobników w stylu „aaale smaczne”, „najlepsze”, „super” itp. Dopuszczalne jest użycie przymiotników typu „łatwy” lub „szybki” – w uzasadnionych przypadkach, czyli wtedy, gdy mają one dodatkową wartość informacyjną. Przykład: „Sok owocowy Kubusia„. Tytuł przepisu

    3. Krótki opis

    Napisz krótko w jednym zdaniu zalety danego przepisu, dlaczego ten przepis zasługuje na zainteresowanie. Nie rozpisuj się, wymień tylko główne zalety, opis ten powinien zawierać maksymalnie 80 znaków. Przykład: „Zdrowy pasteryzowany, przecierowy sok z marchwi, jabłek i bananów al’a Kubuś„. Opis krótki

    4. Długi opis

    Możesz więcej napisać, skąd przepis pochodzi i dlaczego zasługuje na uwagę innych użytkowników Thermomixa. Opis możesz poprzedzić zwięzłym wprowadzeniem, np. dotyczącym historii dania lub tego, co Cię zainspirowało do jego przyrządzenia. Staraj się aby opis był konkretny bez „lania wody”, napisz maksymalnie kilka zdań. W tym miejscu możesz też podać link do strony – źródła z przepisem, jeśli nie jest on Twojego autorstwa. Pamiętaj jednak aby nie podawać linka do strony komercyjnej bo zgodnie z naszym regulaminem zostanie on usunięty! Opis długi

    5. Zdjęcie potrawy

    Dodaj jedno zdjęcie potrawy Twojego autorstwa o co najmniej  575 pikseli szerokości i 262 pikseli wysokości. Zdjęcie to będzie jednocześnie ikoną wpisu widoczną na stronach z przepisami. Ładna fotka uatrakcyjni przepis i pomoże innym w wykonaniu potrawy. Nie musisz w tym celu dysponować najnowszym modelem aparatu, wystarczy telefon komórkowy. Jeśli masz więcej zdjęć potrawy do dodania to po wysłaniu przepisu z jednym zdjęciem będziesz mógł go edytować w Twoim panelu dzięki czemu będziesz miał dostęp do większej ilości opcji oraz możliwość dodawania większej ilości zdjęć. Więcej na ten temat dowiesz się w kolejnej części pomocy: Jak edytować przepisy?Zdjęcie przepisu

    6. Składniki

    Składniki możesz sam wpisać. Aby dodać kolejne składniki użyj przycisku „plus” po prawej stronie.  Używaj standardowych i zrozumiałych dla wszystkich jednostek miary składników tj. gramów. Dostosuj ilość składników do przewidzianej liczby porcji. Przykład: „200 g marchewki” lub „800 g wody„. Składniki przepisu

    7. Kroki

    W prostych, jasnych zdaniach opisz sposób wykonania potrawy. Staraj się metodę przygotowania opisać krok po kroku. Aby dodać kolejne kroki użyj przycisku „plus” po prawej stronie. Staraj się jednak przedstawiać najważniejsze aspekty przygotowywania dania. Przykład: „Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5„. Kroki przygotowania potrawy

    8. Film

    Zamiast zdjęcia możesz przesłać nam kod HTML do umieszczenie filmu o szerokość do 575 pikseli i wysokość do 262 pikseli np z kanału YouTube. Pamiętaj jednak że musisz wybrać czy chcesz aby Twój przepis na górze strony ilustrował film lub zdjęcie. Film z przepisem

    9. Dodatkowe opcje

    Podaj dodatkowe informacje umożliwiające użytkownikom łatwe wyszukanie Twojego przepisu:

    Wydajność potrawy – ile i co wyjdzie z Twojego przepisu. Przykład: „1,5 litra„;
    Porcje – przewidziana w przepisie liczba porcji. Przykład „6„;
    Czas przygotowywania – ile czas w minutach trwa przygotowanie składników: Przykład „5„;
    Czas gotowania – ile czasu w minutach trwa gotowanie/przetwarzanie w Thermomixie. Przykład „20„;
    Całość gotowe w – całkowity czas w minutach potrzebny na wykonanie całego dania. Suma czasu przygotowywania i gotowania. Przykład „25„.

    Dodatkowe opcje przepisu

    Tagi –  czyli słowa kluczowe określające nazwę Twojego przepisu oddzielone przecinkami. Przykład: soczek kubuś, napój kubusia, sok z thermomixa, sok kubuś, sok z marchwi;

    Tagi przepisu

    Kategorie – wybierz z listy kategorie do których Twój przepis pasuje.

    10

  • Jak edytować przepisy?

    Po zalogowaniu się na stronie panelu możesz edytować wszystkie dodane przez Ciebie wcześniej przepisy. Wystarczy wybrać „Przepisy” i następnie przepis, który chcemy edytować. Edycja dodanych już przepisów

    1. Tytuł przepisu

    W edycji przepisu w pierwszym polu, możemy edytować tytuł przepisu. Pamiętaj żeby tytuł był krórki i zwięzły: Edycja tytułu przepisu

    2. Opis długi 

    Poniżej można zmienić wpisany wcześniej opis długi. Napisz skąd przepis pochodzi i dlaczego zasługuje na uwagę innych użytkowników Thermomixa. Staraj się aby opis był konkretny bez „lania wody”. W tym miejscu możesz też podać opcjonalnie link do źródła z przepisem jeśli przepis nie jest Twojego autorstwa. Nie dodawaj linka do strony komercyjnej, bo zostanie on przez nas usunięty! Pamiętaj aby nie usuwać w tym polu na dole kodu [ ingredients ] [ method ], który odpowiada za wyświetlenie składników i kroków przygotowywania potrawy. Edycja opisu długiego

    3. Film

    W kolejnym kroku możesz zdecydować czy zamiast zdjęć chcesz dodać na górze strony film i ewentualnie dodać kod HTML do wideo. Pamiętaj że dodatkowe zdjęcia możesz dodać również w opisie długim klikając „Dodaj medium„, w ten sposób możesz dodawać u góry strony film, a w treści przepisu zdjęcia potrawy. Jeśli nie masz filmu to najlepszym rozwiązaniem jest dodanie większej ilości zdjęć potrawy w kolejnym kroku – Dodatkowe zdjęcia, a nie w opisie długim. Dodawanie filmu

    4. Dodatkowe zdjęcia

    Jeśli na górze strony z przepisem chcesz pokazać więcej zdjęć np zamiast filmu, możesz tu przesłać kolejne zdjęcia, które będą pokazywać się jako pokaz slajdów. Może ich być więcej np. mogą to być zdjęcia pokazujące poszczególne etapy przygotowywania potrawy. Jeśli nie prześlesz żadnych zdjęć to na górze strony pokarze się 1 zdjęcie dodane jako pierwsze, które jest ikoną wpisu (widać je na dole po prawej stronie). Przesłanie dodatkowych zdjęć

    5. Dodatkowe opcje

    Wpisz, ewentualnie popraw wszystkie dodatkowe opcje dotyczące przygotowywanej potrawy takie jak wydajność przepisu, ilość porcji, czas przygotowywania i gotowania w minutach. Dodatkowe opcje

    6. Składniki

    W tej części możesz edytować wszystkie składniki wraz z podaniem ich wagi w gramach. W razie potrzeby możesz „plusem” dodać nowe lub usunąć „minusem” nie potrzebne składniki. Edycja składników

    7. Kroki

    Teraz uzupełnij lub popraw kolejne kroki wykonywania potrawy. Możesz tu również dodawać nowe kroki lub je usuwać „plusem” lub „minusem”. Nie rozpisuj się za bardzo. Postaraj się ograniczyć do konkretów podając czas, temperaturę i ilość obrotów w Thermomixie. Edycja kroków

    8. Składniki odżywcze

    Jeśli znasz dokładne składniki i wartości odżywcze 1 porcji danej potrawy to możesz je tutaj wpisać. Wpisz nazwę składnika np „Białko” i następnie jego masę np „6.6 g” Jeśli nie jesteś pewien masy, to lepiej nie wpisuj składników odżywczych, aby nie wprowadzać nie potrzebnie w błąd czytelnika. Składniki i wartości odżywcze

    9. Opis krótki

    W polu „Wypis” możesz wpisać lub edytować krótki opis przepisu. Najlepiej jedno zdanie zawierające największe zalety danej potrawy. Opis ten będzie widoczny na stronie głównej i na liście przepisów obok zdjęcia potrawy. Edycja opisu krótkiego

    10. Pozostałe informacje

    W boksach po prawej stronie możesz kolejno uzupełnić dodatkowe informacje umożliwiające użytkownikom łatwe wyszukanie Twojego przepisu:

    Tagi –  czyli słowa kluczowe określające nazwę Twojego przepisu oddzielone przecinkami;

    Przechwytywanie21KategorieKuchnie, Porę dniaPoziom trudności – staraj się wybrać tylko jedną opcje dla każdej z nich;

    Przechwytywanie30Przechwytywanie31

    Przechwytywanie34Przechwytywanie32

    Składniki – postaraj się wybrać wszystkie składniki jakie zawiera Twoja potrawa.

    Składniki przepisu

    11. Ikona wpisu

    Na dole po prawej stronie możesz zmienić główne zdjęcie potrawy, z którego jest generowana „Ikona wpisu„. Jest ona widoczna na stronach z przepisami oraz na górze strony z przepisem. Wymiary tego zdjęcia nie powinny być mniejsze jak 575 pikseli szerokości i 223 pikseli wysokości. Ikona wpisu

    12. Zapisywanie danych

    Po uzupełnieniu wszystkich danych nie zapomnij ich zapisać przyciskiem „Zaktualizuj” u góry po prawej stronie. Zapisywanie przepisu