Barszcz czerwony zabielany

2014-11-02
  • Wydajność: 1 waza
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15m
  • Czas gotowania: 30m
  • Całość gotowe w: 45m

Barszcz czerwony zamiast octu i cytryny można zakwasić kwasem buraczanym przygotowanym w Thermomixie z 200 g buraków z czosnkiem, kawałkami skórek z chleba razowego, cukrem, solą i wodą. Barszczyk można podawać również z ziemniakami lub jajkiem na twardo.

Składniki

  • 400 g czerwonych buraków pokrojonych w kawałki
  • 1000 g wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w Thermomixie
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu
  • 2-3 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru do smaku
  • 100-120 g śmietany słodkiej 18 % lub 30%
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego wsadzić buraki i rozdrobnić 12 s/obr. 4

Krok 2

Dodać wodę, czosnek, koncentrat bulionu, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz i gotować 5 min/100 stopni/obr. 1

Krok 3

Dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier i śmietanę i gotować 5 min/100 stopni/obr. 1.

Krok 4

Zupę ewentualnie doprawić do smaku i podawać na gorąco.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(5 / 5)

5 5 1
Oceń ten przepis

1 osób oceniło ten przepis

12 729 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *