Bułgarski chlebek – Słonecznik

2014-10-08
  • Wydajność: 1 bochenek
  • porcji: 8
  • Czas przygotowania: 10m
  • Czas gotowania: 30m
  • Całość gotowe w: 40m

Przepis pochodzi z bloga Pawła i Magdy chleby.info. Oryginalny przepis był na tortownicę 30 cm i wtedy się układa 11 kawałków dookoła i 5 w środku. My mieliśmy tortownicę 26 cm i też w zasadzie dobrze wyszło. To znaczy lepiej jest – tak myślę – robić w 30 cm tortownicy. W tej naszej mniejszej tak bardzo ciasno ten chlebek miał. W większej wizualnie by lepiej wyglądał. A Madzia mówiła żeby podzielić ciasto i zrobić w część w tej naszej 26 cm, a część w jeszcze mniejszej. Trzeba było słuchać się żony… Ale spoko, wyszło całkiem nieźle 🙂

Składniki

  • 1000 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml letniego mleka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g roztopionego masła
  • Roztrzepane żółtko do posmarowania
  • Słonecznik lub sezam do posypania



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia Thermomix dajemy 2 miarki mleka, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.2.

Krok 2

Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Gdyby Thermomix miał problemy z wyrobieniem takiej ilości mąki pomagamy mu kopystką.

Krok 3

Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4

Roztapiamy masło.

Krok 5

Następnie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie i dzielimy na 4 części. Wałkujemy każdą część w okrąg o średnicy 30 cm.

Krok 6

Pierwsze koło smarujemy roztopionym masłem, na to dajemy następne koło i smarujemy masłem. Trzecie i czwarte koło tak samo.

Krok 7

Wierzch również smarujemy masłem. Dzielimy to na 16 części tak jak pizzę i zwijamy jak rogale.

Krok 8

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rogaliki na tortownicy. 11 rogalików dookoła tortownicy i 5 pośrodku ( mi zmieściło się 4).

Krok 9

Możemy posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem ( ja zapomniałam posmarować żółtkiem i niestety słonecznik w trakcie pieczenia spadł)

Krok 10

Pieczemy 30 min w nagrzanym piekarniku 200 stopni. Przez pierwsze 15 minut wierzch chlebka zasłoniłam folią aluminiową.

Komentarze Facebook

komentarzy

Paweł to prawie chemik, prawie archeolog...

Średnia ocena użytkowników

(5 / 5)

5 5 2
Oceń ten przepis

2 osób oceniło ten przepis

3 204 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • Chleb pszenno-żytni razowy

  • Bułki maślane

  • Ciasto na pizze

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *