Bułki maślane

2014-08-06
  • Wydajność: 18 bułek
  • porcji: 9 po 2 bułki
  • Czas przygotowania: 20m
  • Czas gotowania: 60m
  • Całość gotowe w: 1:20 h

Oryginalny przepis na bułki maślane został nieco zmieniony. Do środka bułek dodałam kostkę czekolady i zrezygnowałam z kruszonki do posypania, która była w pierwotnym przepisie. Bułki można również nadziać jagodami lub marmoladą

Składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdzy
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60-80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki przennej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wymieszać 2 min./50 c/obr. 4

Krok 2

Dodać 2 żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s./tryb wyrabiania ciasta.

Krok 3

Ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.

Krok 5

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką powieszchnię stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm.

Krok 6

Foremką o średnicy około 8 cm wyciąć z ciasta krążki, wsadzić po 1 kostce czekolady do środka i uformować bułeczki.

Krok 7

Ułożyć bułki na przygotowanej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Można też wsadzić do piekarnika na 5 minut na 40-50 stopni.

Krok 8

Rozgrzać piekarnik do tempertury 180-200 stopni.

Krok 9

Piec 20-25 min (180-200 stopni)

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(4.3 / 5)

4.3 5 847
Oceń ten przepis

847 osób oceniło ten przepis

31 290 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Wartości odżywcze

Informacje dotyczą 1 porcji

  • Wartość energetyczna

    151 kcal
  • Białko

    3,3 g
  • Węglowodany

    25,7 g
  • Tłuszcze

    4,1 g
Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Komentarze do przepisu

Komentarzy (4)

  1. Wysłany przez John Doe w dniu 22 sierpnia 2014

    Bardzo fajne buleczki, chociaż myslałem że smakiem będą mi bardziej przypominać te kupowanych maślanek. A są za to takie mięciuchne i delikatne, rozpływajace się w ustach. Polecam wszystkim na śniadanko w sam raz.

  2. Wysłany przez Mooonia w dniu 3 października 2014

    Ja do środka często dodaję rodzynki lub bakalie 🙂

    • Wysłany przez Magdalenka w dniu 28 lipca 2014

      Mniam mniam, bułeczki wyglądają wyśmienicie! Zaraz zabieram się za wypiekanie.

  3. Wysłany przez Beatrycze w dniu 28 października 2014

    Ja posypuje bułki dodatkowo makiem lub sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *