Chleb pszenno-żytni razowy

2014-10-30
  • Wydajność: 1 bochenek
  • porcji: 20 kromek
  • Czas przygotowania: 15m
  • Czas gotowania: 1:15 h
  • Całość gotowe w: 1:30 h

Szybki chleb pszenno – żytni razowy na drożdżach dla zabieganych. Chleb bez zagniatania z dodatkiem mąki żytniej razowej i miodu, przez co jest zdrowszy.

Składniki

  • 100 g ziaren żyta
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g miód
  • 300 g mleka
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 20 g oliwy z oliwek, plus porcja do natłuszczenia formy
  • 1 łyżeczka soli



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego włożyć żyto i zemleć 1 min./obr. 10.

Krok 2

Przełożyć do innego naczynia zmielone żyto

Krok 3

Do naczynia włożyć drożdze, miód i mleko i wymieszać 2 min. 30 s/37 stopni/obr. 1.

Krok 4

Dodaż zmielone żyto, mąkę oliwę, sól i wyrobić ciasto przez 3 min./funkcja wyrabianie ciasta.

Krok 5

Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

Krok 6

Natuścić podużna foremke o długości ok. 35 cm i przełożyć do niej ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powieszchnię chleba.

Krok 7

Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Krok 8

Piec ok. 35 min. 200 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu kroić i podawać po ostygnięciu.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(5 / 5)

5 5 2
Oceń ten przepis

2 osób oceniło ten przepis

8 733 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Komentarze do przepisu

Komentarz (0)

  1. Wysłany przez Małgośka w dniu 19 lutego 2015

    Hmm… Autor dobrze to przemyślał?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *