Dorsz w sosie musztardowym

2014-11-12
  • Wydajność: obiad na 3-4 ososby
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 10m
  • Czas gotowania: 30m
  • Całość gotowe w: 40m

Zamiast dorsza można użyć np. morszczuka, ale wtedy powinno wydłużyć się nieco czas gotowania ryby do 30 min. Można też użyć pieprzu cytrynowego, który bardzo dobrze komponuje się z każdym gatunkiem ryby. Podawać z surówką. Do sosu można dodać koperek jeśli ktoś lubi.

Składniki

  • 600 g Filet dorsza
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu, moze byc pieprz cytrynowy
  • 500 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego, może być wykonany w thermomixie
  • 50 g śmietany 18%, do gotowania
  • 60 g musztardy, łagodnej
  • 30 g mąki ziemiaczanej
  • 1 szczypty cukru
  • 500 g ziemniaków
  • 1 garstka kaparów



Sposób przygotowania

Krok 1

Ziemniaki umieścić w koszyczku.

Krok 2

Dorsza skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na przystawce Varoma.

Krok 3

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionową, wstawić koszyczek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 23 min/temperatura Varoma/obr. 1.

Krok 4

Rybę i ziemniaki odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 5

Do wody w naczyniu dodać pozostałe składniki, wymieszać 10 s/obr. 6, następnie gotować 2½ min/100°C/obr. 2.

Krok 6

Otrzymanym sosem polać rybę i ziemniaki.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(3.3 / 5)

3.3 5 6
Oceń ten przepis

6 osób oceniło ten przepis

8 497 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

  • Placki ziemniaczane

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *