Gorąca czekolada z bitą śmietaną

2013-03-17
  • Wydajność: 3 filiżanki
  • porcji: 3
  • Czas przygotowania: 2m
  • Czas gotowania: 6m
  • Całość gotowe w: 8m

Gorąca czekolada to ulubiony napój mojego syna. Można oczywiście zrobić czekoladę bez bitej śmietany, ale to już to nie to samo 🙂

Składniki (do czekolady)

  • 100 – 150 g czekolady
  • 500 g mleka

Składniki (do bitej śmietany)

  • 200 g śmietany 30%
  • łyżka cukru



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać czekoladę, podgrzać 6 min/80°C/obr. 2.

Krok 2

Przelać czekoladę do 3 filiżanek.

Krok 3

Do naczynia wsypać łyżeczkę cukru i i zmielić na puder 20 sek./obr 10.

Krok 4

Do naczynia Thermomixa dodajemy śmietanę. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę czas 1 min/obr. 4.

Krok 5

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu wraz z ubitą śmietaną na górze.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(4.4 / 5)

4.4 5 264
Oceń ten przepis

264 osób oceniło ten przepis

9 471 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • Kamikadze drink

  • Sok owocowy Kubusia

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *