Karkówka po karkonosku

2014-01-17
  • Wydajność: 4 talarze
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15m
  • Czas gotowania: 60m
  • Całość gotowe w: 1:15 h

Pyszna karkówka nie musi być wcale smażona. Wersja po karkonosku jest dużo zdrowsza bo jest gotowana na parze na Varomie. Ciekawe czy w Karkonoszach o tym wiedzą? 🙂 Opcjonalnie zamiast ziemniaków można użyć ryż lub kaszę, ale wtedy wlewamy więcej wody.

Składniki

  • 500-700 g karkówki
  • 1- 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2-3 suszone śliwki
  • 150 g brokułów
  • 200 g marchewki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalna
  • Papryka
  • Chilli
  • Majeranek
  • 600 g wody



Sposób przygotowania

Krok 1

Dzień wcześniej pokroić karkówkę na 1 centrymetrowe plastry, przyprawić wg uznania (czosnek, pieprz, sól, papryka, chilli, majeranek) polać oliwą z oliwek, zamknąć szczelnie i włożyć do lodówki.

Krok 2

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, grzyby, śliwki i wlać około 600 ml wody i wszystkie składniki zmiksować czas. 5 sek. /obr. 7

Krok 3

Do koszyczka włożyć obrane ziemniaki pokrojone w plastry, doprawić solą i przyprawą uniwersalną.

Krok 4

Mięso, ułożyć na dolnej części Varomy.

Krok 5

Brokuły i marchewkę ułoży na dolnej części Varomy.

Krok 6

Gotujemy czas ok. 60 min./temp. Varoma/obroty wsteczne

Krok 7

Po ugotowaniu warzywa, ziemniaki i mięso są już gotowe do podania.

Krok 8

Pozostałe składniki miksujemy na sos 30 sek/ obr.poz.7

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(4.3 / 5)

4.3 5 109
Oceń ten przepis

109 osób oceniło ten przepis

7 211 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *