Placki ziemniaczane

2014-11-04
  • Wydajność: 10-14 placków
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 5m
  • Czas gotowania: 25m
  • Całość gotowe w: 30m

Placki ziemniaczane to prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Aby placki nie szczerniały dobrze jest dodać odrobinę soku z cytryny.  Oczywiście ta zasada nie dotyczy się Thermomixa ze stali nierdzewnej, przy której ziemniaki nie czernieją.

Składniki

  • 10 g orkiszu lub pszenicy
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 20 s/obr. 10.

Krok 2

Dodać ziemniaki, lekko rozdrobnić 3 s/obr. 5.

Krok 3

Dodać pozostałe składniki, wymieszać ok. 25 s/obroty wsteczne /obr. 4.

Krok 4

Smażyć placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(3.5 / 5)

3.5 5 2
Oceń ten przepis

2 osób oceniło ten przepis

9 128 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *