Ptysie – Ciasto ptysiowe

2014-11-04
  • porcji: 10
  • Czas przygotowania: 6m
  • Czas gotowania: 20m
  • Całość gotowe w: 26m

Podstawowy przepis na ciasto ptysiowe. Upieczone ptysie można później według własnego uznania podawać z bitą śmietana, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego!

Składniki

  • 150 g wody
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
  • 3 jajka



Sposób przygotowania

Krok 1

Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1.

Krok 2

Dodajemy mąkę i znowu mieszamy czas 20s/obr.4

Krok 3

Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut.

Krok 4

Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5

Krok 5

Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki.

Krok 6

Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut.

Krok 7

Studzimy w otwartym piekarniku.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(2.7 / 5)

2.7 5 3
Oceń ten przepis

3 osób oceniło ten przepis

5 761 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *