Sok owocowy Kubusia

2014-10-19
  • Wydajność: 1,5 litra
  • porcji: 6
  • Czas przygotowania: 5m
  • Czas gotowania: 20m
  • Całość gotowe w: 25m

Zdrowy sok z marchwi, jabłek i bananów al’a Kubuś. Dzięki pasteryzowaniu ten przecierowy soczek zachowuje świeżość nawet do tygodnia. Wystarczy przechowywać go w butelkach w lodówce. Najlepsze są słodkie jabłka i słodsza odmiana cytryn. Smak napoju zależy od użytych składników, ilości cukru i soku z cytryny. Dla odmiany można dodawać też owoce sezonowe takie jak truskawki czy brzoskwinię lub pomarańcze.

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 350 g jabłek
  • 100 g bananów
  • 100 - 200 g cukru
  • 75 -100 g soku z cytryny
  • 800 g wody



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5.

Krok 2

Kopystką zgarnąć rozdrobioną marchew ze ścianek na dno naczynia.

Krok 3

Dolać 300 g wody i gotować 8 min./Varoma/obr. 1.

Krok 4

Dodać pozostałe składniki: wydrązone i pokrojone w ćwiartki jabłka, pokrojonego banna bez skórki, sok z cytryny, cukier do smaku i zmiksować z nałożoną miarką 1 min. 30 s./stopnowo zwiększając obroty z 1 na 10.

Krok 5

Dodać pozostałe 500 g wody i zagotować 10 min./100 C/obr. 2.

Krok 6

Usunąć powstałą na powierzchni napoju piankę i rozlać sok do butelek i zakręcić.

Krok 7

Tak przygotowany napój można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Komentarze Facebook

komentarzy

Jestem sobie miś co lubi smaczne..

Średnia ocena użytkowników

(4.3 / 5)

4.3 5 15
Oceń ten przepis

15 osób oceniło ten przepis

33 898 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *