Sok z malin

2014-10-30
  • Wydajność: 4 słoiki
  • porcji: 30
  • Czas przygotowania: 5m
  • Czas gotowania: 20m
  • Całość gotowe w: 25m

Zdrowy sok z malin można przygotować samemu w 5 minut. Taki sok to samo zdrowie na jesienno-zimowe wieczory do herbatki w sam raz. Walory zdrowotne malin pozwalają stosować sok z malin zarówno profilaktycznie, jak i podczas leczenia zapalenia oskrzeli i przeziębienia.

Owoce maliny zawierają cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo, miedź, manganu, magnez, ryboflawiny, niacyny, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne i witaminy A, B1, B2, B3, C, K, PP. Dzięki zawartości kwasu elagowego, maliny posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani.

Składniki

  • 800 g malin
  • 800 g cukru



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego włożyć maliny, potem cukier i zmiksować 6 s/obr. 5.

Krok 2

Podgrzewać przez 20 min/80°C/obr. 2.

Krok 3

Przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami i rozlać do sparzonych wrzątkiem lub wyprażonych w piekarniku słoiczków.

Krok 4

Słoiczki odwrócić do góry dnem, pozostawić do przestygnięcia.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(3.4 / 5)

3.4 5 7
Oceń ten przepis

7 osób oceniło ten przepis

22 057 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Komentarze do przepisu

Komentarz (0)

  1. Wysłany przez Milena w dniu 16 listopada 2014

    Gratulacje autorowi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *