WZ – Wuzetka

2014-11-12
  • Wydajność: 1 ciasto
  • porcji: 15-20
  • Czas przygotowania: 20m
  • Czas gotowania: 40m
  • Całość gotowe w: 60m

W-Z czy też tak zwana wuzetka nie należy do najłatwiejszych przepisów. Początkujący kucharz może mieć nieco problemu z uzyskanie odpowiedniego ciasta i kremu. Zamiast żelatyny można użyć śmietan fixu.

Składniki

  • 200 g margaryny, , do pieczenia, miękkiej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (20 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 g ciepłej wody
  • 500 g śmietany 30% schłodzonej
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 50 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kakao, gorzkiego
  • 20 g wody



Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, jajka i cukier, utrzeć 1 min/obr. 2.

Krok 2

Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 min/obr. 3. Wylać do natłuszczonej formy (ok. 20 x 25 cm), piec 30-40 min. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poziomie na dwa płaty.

Krok 3

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

Krok 4

Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. Wlać schłodzoną śmietanę, ubić 1 min/obr. 3.

Krok 5

Dodać żelatynę, serek homogenizowany i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 2.

Krok 6

Powstały krem rozprowadzić na dolnym płacie ciasta, przykryć drugim.

Krok 7

Do naczynia miksującego włożyć składniki na polewę, podgrzewać 2 min/100 stopni/obr. 1.

Krok 8

Ciepłą polewą polać ciasto.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(3.9 / 5)

3.9 5 9
Oceń ten przepis

9 osób oceniło ten przepis

11 157 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

  • Placki ziemniaczane

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *