Zapiekanka z serem i pieczarkami

2013-01-06
zapiekanki z serem i pieczarkami
  • Wydajność: 8
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 2m
  • Czas gotowania: 20m
  • Całość gotowe w: 22m

Pyszne domowe zapiekanki z żółtym serem i pieczarkami polane kerzupem, to nie zapomniany smak dzieciństwa.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • 50 g natki pietruszki lub szczypiorku
  • 200 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 bagietki lub podłużne bułki
  • 100 g ketrzupu



Sposób przygotowania

Krok 1

Obieramy pieczarki i myjemy.

Krok 2

Cebulę umieszczamy w naczyniu Thermomix i kroimy czas 15 s/obr.4.

Krok 3

Dodajemy pieczarki i również kroimy w Thermomixie czas 10 s/obr.3-4.

Krok 4

Dodajemy olej i podsmażamy czas 10 min/obr.1/temp.100.

Krok 5

Dodajemy sól i pieprz lub paprykę do smaku

Krok 6

Na koniec dajemy natkę pietruszki lub szczypiorek.

Krok 7

Podłużne bułki najlepiej bagietki kroimy na pół po długości i szerokości, tak aby powstały 4 części z każdej bagietki.

Krok 8

Na przygotowane bagietki dajemy pieczarki, posypujemy startym ser i pieczemy w temp. 180 stopni ok 10 minut.

Komentarze Facebook

komentarzy


Kategoria:
Tagi: , Składniki: , ,

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(4.4 / 5)

4.4 5 217
Oceń ten przepis

217 osób oceniło ten przepis

6 299 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

Wartości odżywcze

Informacje dotyczą 1 porcji

  • Białko

    6.60g
  • Błonnik

    2.00g
  • Tłuszcz razem

    500g
  • Tłuszcze nasyc.

    90g
  • Sodu

    100g
  • Węglowodany

    150g
  • Cholesterol

    60g
Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Komentarze do przepisu

Komentarzy (4)

  1. Wysłany przez Marzenka w dniu 14 marca 2014

    Bardzo apetyczne, Chyba sobie dziś zrobię na kolację 🙂

  2. Wysłany przez Wojtek w dniu 2 czerwca 2014

    Świetne, domowe zapiekanki. Zawsze takie lubiłem. Oczywiście najlepsze są z pieca.

  3. Wysłany przez Iza123 w dniu 5 lipca 2014

    Świetny pomył na szybki obiad po pracy jak znalazł. Kiedyś jadałam z ketchupem teraz uwielbiam z majonezem lub sosem czosnkowym i świeżymi warzywami takimi jak ogórek, pomidor, papryka.

  4. Wysłany przez BeataSałata w dniu 14 października 2014

    Ja, najlepsze zapiekanki jadłam w Krakowie, a dokładniej w Nowej Hucie na placu Bieńczyckim. Tam mają zapiekanki z pieca, ale takie domowe z Thermomixa to dopiero coś pysznego. Pamietam jak byłam w ciąży miałam na nie zachcianki – jadłam je przez cały tydzień, tak mi zasmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *