Zupa – Krem z dyni

2014-11-07
  • Wydajność: Waza
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 5m
  • Czas gotowania: 20m
  • Całość gotowe w: 25m

Pyszna zupka z dyni. Dodałam trochę kurkumy, świeżego imbiru i miodu zamiast cukru. Przed zmiksowaniem zupy można też dołożyć trochę gotowanych ziemniaków lub kawałek, pora, marchewki czy też pietruszki. Zupę można jeść z grzankami, makaronem lub ryżem.

Składniki

  • 1 mała cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 800 g obranej i pokrojonej dyni
  • 800 g wody
  • Kostka rosołowa
  • Przyprawa uniwersalna
  • Pieprz biały
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100g śmietany



Sposób przygotowania

Krok 1

Cebulę oraz czosnek włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5 s/obr. 5.

Krok 2

Dodać oliwę i dusić 2 min 30 s/temperatura Varoma/obr. 2.

Krok 3

Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8 s/obr. 5.

Krok 4

Dolać wodę, dodać kostkę rosołową, przyprawę, pieprz i łyżeczkę cukru.

Krok 5

Gotować 17 min/100°C/obr. 2.

Krok 6

Doprawić wedle własnego uznania.

Krok 7

Zmiksować 30 s/obr. zwiększając obroty z 1 do 8.

Krok 8

Podawać ze śmietaną.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(3.9 / 5)

3.9 5 49
Oceń ten przepis

49 osób oceniło ten przepis

72 814 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

  • Kamikadze drink

  • Placki ziemniaczane

Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *