Zupa pomidorowa z makaronem i pulpecikami

2014-11-11
  • Wydajność: 1 waza
  • porcji: 4
  • Czas przygotowania: 5m
  • Czas gotowania: 30m
  • Całość gotowe w: 35m

Zupa pomidorowa świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i ryżem lub chrupiącymi czosnkowymi grzaneczkami. Możesz podać ją z mięsem lub z małymi drobiowymi pulpecikami. Aby nadać zupie włoski charakter, ser żółty można posypać parmezanem. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej kremowa można przed dodaniem makaronu i pulpecików zmiksować ją przez 30 sek. zwiększając powoli obroty z 1 do 6.

Składniki

  • 100 g żółtego sera, pokrojonego w kawałki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzo-wołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej mieszanki ziołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70 g cebuli pokrojonej na połówki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 świeże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w thermomixie
  • 600 g wody
  • 70 g makaronu nitki
  • świeża bazylia do posypania



Sposób przygotowania

Krok 1

Do naczynia miksującego włożyć ser i rozdrobnić go 6 s./obr. 8 i przełożyć do naczynia.

Krok 2

Do naczynia miksującego włożyć mięso, łyżeczkę papryki, suszone zioła, pół łyżeczki pipeprzu, pół łyżeczki soli i wymieszać 5 s./obr. 4.

Krok 3

Z mięsa uformować kuleczki i ułożyć na lekko natłuszczonej górnej części przystawki Varoma.

Krok 4

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, czosnek i rozdrobnić przez 3 s./obr. 5.

Krok 5

Dodać olej i dusić przez 3 min./Varoma/obr. 1.

Krok 6

Dodać pomidory z puszki i świeże, bulion, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i wodę. Nałozyć przystawkę Varoma i gotować 15 min./Varoma/obr. 1.

Krok 7

Zdjąć przystawkę Varoma i dodać makaron i pulpety i następnie gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu/100 stopni/obr. wsteczne 2.

Krok 8

Przelać do talerzy i posypać rozdrobnionym serem i bazylią.

Komentarze Facebook

komentarzy

Nigdy nie byłam zwolennikiem gotowania, ale..

Średnia ocena użytkowników

(4 / 5)

4 5 3
Oceń ten przepis

3 osób oceniło ten przepis

10 114 osób widziało to

Przepisy związane z:
  • WZ – Wuzetka

  • Dorsz w sosie musztardowym

  • Zupa – Krem z dyni

  • Kamikadze drink

  • Placki ziemniaczane

Wartości odżywcze

Informacje dotyczą 1 porcji

  • Wartość ener.

    1109kj/256 kcal
  • Białko

    15 g
  • Węglowodany

    13 g
  • Tłuszcz

    18 g
Polecamy najlepsze przyprawy

To może przydać się w kuchni

Tym posprzątasz w kuchni

Komentarze do przepisu

Komentarz (0)

  1. Wysłany przez Mariola w dniu 2 czerwca 2015

    Zupa pyszna, polecam wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *